dwa punkty wspólne
sylwester: Wykaż że dla każdej wartości parametru m prosta o równaniu y=mx2 ma dwa punkty wspólne z
parabolą y=x2−5
28 gru 14:29
Aza:
popraw treść zad. bo y= mx
2 −−− to nie jest równanie prostej

może ma być: y = m
2x
28 gru 14:40
sylwester: powinno być y=mx przepraszam nie zauważyłem tego
28 gru 14:46
Aza:
Ok

to: mx = x
2 −5 => x
2 −mx −5=0 Δ= m
2 +20 >0 dla m€R
więc skoro Δ>0 −− to prosta i parabola mają dwa różne punkty wspólne dla każdego m€R
28 gru 14:50
sylwester: dzięki wielkie

i teraz wszystko jest jasne
Pozdrawiam
28 gru 14:53