| ax+b | ||
Dana jest funkcja homograficzna f(x)= | Wyznacz wzór tej funkcji jeśli wiesz, że jest | |
| x+d |
| A | ||
Jeśli f(x) = | + q jest funkcją nieparzystą, to p = 0 i q = 0 (x = p to asymptota | |
| x − p |
| A | ||
pionowa, y = q to asymptota pozioma), wówczas f(x) = | . | |
| x |
| ax + b | b − ad | |||
f(x) = | ⇒ f(x) = | + a | ||
| x + d | x + d |
| b | ||
Jeśli f(x) jest funkcją nieparzystą, to d = 0 i a = 0, wówczas f(x) = | . | |
| x |
| b | ||
f(3) = 1 ⇒ | = 1 ⇒ b = 3. | |
| 3 |
| 3 | ||
Odp.: f(x) = | ||
| x |
| 3 | ||
Po przesunięciu hiperboli y = | o wektor [5, −2] otrzymujemy hiperbolę | |
| x |
| 3 | 3 | −2x + 13 | ||||
y = | − 2. Stąd g(x) = | − 2 ⇒ g(x) = | ||||
| x − 5 | x − 5 | x − 5 |