Quba:
1.Oblicz pole powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi 10 cm.
2.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 4
cm i wysokości równej 4 √2.
3.Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 96 cm kwadratowe,a
krawędź podstawy ma 6 cm długości.Oblicz,objętość tego ostrosłupa.
4.Oblicz pole powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm.
5.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 2
cm i wysokości równej 5 √3.
6.Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 800 cm kwadratowe,a
krawędź podstawy ma 16 cm długości.Oblicz,objętość tego ostrosłupa.
1 lis 15:07
nikifor: Czworościan foremny to ostrosłup,którego wszystkie ściany są trójkątami równobocznymi
więc
P= 4* P(Δ)
2
a V3 2
PΔ = -------- więc P= 4PΔ = a V3 podstawiamy za a=10 cm
4
2
i otrzymamy P= 100 V3 cm
1 lis 15:18
nikifor: 2/
2
tylko podstawić do wzoru na objętość V =a * h a=4cm h= 4V3 cm
3
i oblicz V = w cm

3/ musisz skorzystać ze wzoru na objętość ostrosłupa
1 2
V= ---- Pp * h Pp = a bo podstawa jest kwadratem o boku "a"
3
bok a =6cm wiec masz tylko obliczyć wysokość "h"
ponieważ masz dane pole całkowite to karzystasz ze wzoru na pole całkowite Pc
Pc = Pp + 4PΔ Pp ---- pole podstawy czyli pole kwadratu oboku
"a"
PΔ -----pole ściany bocznej ,która jest Δ
o boku a i
wysokości h1
więc
Pp=36 PΔ = 1/2 *6 * h1 =3 h1 więc 4PΔ= 12 h1
ponieważ Pp + 4PΔ = 96
to 36 + 12h1 = 96 =.> 12 h1 = 96 - 36
12 h1= 60 => h1= 5 cm
A Ty masz obliczyć h ostrosłupa ( nie trójkąta ! )
więc korzystasz z Δ -ta prostokątnego o bokach a/2 = 3 cm i h1=5 cm gdzie h1
jest przeciwprostokatną tego Δ ( a/2 i h to przyprostokatne)
tylko zapisac tw. Pitagorasa i obliczyć szukane h
2 2 2 2 2 2
h1 = h + (a/2) więc h = h1 - (a/2)
wstawiamy dane
2 2 2
h = (5) - (3)
2
h = 25 -9
2
h = 16 => h= 4 cm
3
podstaw do wzoru na objetośc i koniec zad odp powinn Ci wyjść V= 60 cm
1 lis 16:07
nikifor:
oczywiscie V= 60 cm sześciennych
1 lis 16:10
nikifor: pozostałe zad podobnie pamietaj o odpowiednich wzorach
1 lis 16:17
mich: ich sane ≤≥ late czekolate ←←→
10 wrz 19:58
edekmały zgredek: α
22 maj 17:12