Rozwiąż równanie
toczynieto: sinx − sin2x − sin3x=0
sinx − sin3x − sin2x=0
−2sinxcos2x − 2sinxcosx=0
−2sinx(cos2x + cosx)=0
−2sinx(2cos2x −1 + cosx)=0
cosx=t delta=9 t1=−1 t2=12
−2sinx=0 cosx= 12 cosx=−1
x=kpi x= 13pi +2kpi x=2kpi
Gdzie robię błąd, mógłby ktoś wskazać?
2 mar 18:03
2 mar 18:06
olekturbo: Jeszcze o czymś zapomniałeś
2 mar 18:06
olekturbo: cosx = −1
x = π
2 mar 18:07
olekturbo: Tu jest Ok.
2 mar 18:07
toczynieto: to prosta 1/2 nie przecina wykresu w punkce 1/3pi?
2 mar 18:09
olekturbo: Jeszcze jeden punkt
2 mar 18:09
toczynieto: 5/3?
2 mar 18:11
olekturbo: x = 300* = 5/3 pi
2 mar 18:12
toczynieto: hmm a w odpowiedziach mam x=2kpi i x=1/3pi + 2/3kpi
2 mar 18:14
toczynieto: Chyba pozostanie mi żyć w nieświadomości dlaczego nie udało mi się skończyć zadania
2 mar 18:25
PW: Po pierwsze seria rozwiązań kπ wchłania serię 2kπ (ta druga jest podzbiorem pierwszej).
Po drugie równanie
ma więcej rozwiązań niż tylko
2 mar 18:30
PW: A rzeczywiście, słusznie olekturbo zwraza uwagę, że rozwiązaniami równania cosx = − 1 są
π + 2kπ,
ale uwaga o wchłonięciu pozostaje aktualna.
2 mar 18:34