Funkcja
Ania: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=u{5x}P{3−2x}
2 mar 17:36
Gosia: Rozwiąż równanie 2(x+3)−7(3−2x)=4(x−2)
2 mar 17:42
Ania: Funkcja
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=u{5x}P{3−2x}
2 mar 17:50
5-latek : Gosia to poziom gimnazjum
D
f= 3−2x>0 Rozwiaz to
2 mar 17:56
2 mar 17:56
ciekawski: Skąd Gosia wzięła to równanie?
2 mar 18:00
5-latek : Nie zadawaj głupich pyatn
To jest najzwyklejszse równanie . Takie znajdziesz w każdej książce do matematyki
Tylko należy zajrzeć
2 mar 18:02
Sieg: D:x∊R/{−∞,3/2} tyle?
2 mar 18:05
ciekawski:
myślałem, że to równanie ma się jakoś do wyznaczania dziedziny
2 mar 18:08
5-latek : Nie i w ogole co to za zapis
Nie potrafisz rozwiazac prostej nierownosci ?
Przeciez to co pod pierwiastkiem musi być ≥0
ale ze pierwiastek jest w mianowniku to co pod pierwiastkiem musi być >0 bo dzielenie prezez 0
jest niedozwolone .
2 mar 18:10
ciekawski: ale.. o co tu chodzi
2 mar 18:23
12345: D:x∊R\(3:2,∞)
2 mar 18:26
Pullo: Prosz... D:x∊R\(32,∞)
2 mar 18:31
5-latek : Cos się tak uparl/a na te liczby rzeczywiste
| | 3 | |
3−2x>0 to −2x>−3 to x< |
| |
| | 2 | |
wobec tego x∊(−
∞,1,5)
Ciekawski o 18:10 pisałem do Sieg
Pullo z liczb R wyrzuciles cala dziedzine
2 mar 19:59