ssa
pies: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=1+2cosx−sin2x. Znajdź argument dla którego funkcja f
przyjmuje wartość najmniejszą.
obliczylem ze
y=cos2x+2cosx t=cosx
p=−1 q=−2
jakobliczyc x dla ktorego przyjmuje wartosc najmniejsza oraz zbior wartosci
2 mar 17:24
olekturbo: f(x) = 1+2cosx−2sinxcosx = sin2x+cos2x+2cosx−2sinxcosx = sin2x−2sincosx+cos2x+2cosx =
(sinx−cosx)2+2cosx
na pewno dobrze to policzyles?
2 mar 17:27
pies: tak na pewno dobrze w ksiazce tez jest tak samo sin2x w pyt ....
2 mar 17:32
olekturbo: No to zmienia postać rzeczy

f(x) = sin
2x+cos
2x+2cosx−sin
2x = cos
2x+2cosx
t = cosx
y = t
2+2t
dla cosx = −1 wartość jest najmniejsza
x = 180*
2 mar 17:37
pies: ? ale dlaczego dla cosx=−1 a zbior wartosci
2 mar 17:38
olekturbo: t ∊ <−1,1>
f(−1) = 1−2 = −1
f(1) = 1+2 = 3
ZW: <−1,3>
2 mar 17:39
olekturbo: bo p = t = cosx
2 mar 17:39
pies: p=t /

ale jak to obliczyles tenzbior dlaczego tak
2 mar 17:41
olekturbo: bo cosx (czyli nasze t) nie moze byc mniejsze od −1 i wieksze od 1, czyli najwieksze lub
najmniejsze wartosci ma wlasnie tam
2 mar 17:42
pies: ale dlaczego zw tam jest wlasnie tam .....dziekuje
2 mar 17:47
pies: zawsze tak mozna zrobic
2 mar 17:48