wzór na pole czworokąta z użyciem przekątnych
Tr: Udowodnij, że jeśli w dowolnym wypukłym czworokącie przekątne mają długości d
1 i d
2, to pole
P tego czworokąta jest równe
gdzie α jest kątem między przekątnymi
2 mar 17:21
pomoc 00: trzeba:
robić rysunek oraz zaznaczyć odcinki na których się dzielą te przekątne, jak przecinają
np. d
1 na dwa odcinki o długości m i n ; (m+n =d
1)
oraz d
2 na p i q (p+q =d
2)
obliczyć pole tych 4 trójkątów która suma pól daje pola tego czworokąta wypukłego
za pomocą wzór na pole trójkąta taki jeśli a i b są bokami trójkąta i tworzą kąt α
| | 1 | |
to pole tego trójkąta = |
| |a| |b| sinα ; gdzie |a | −długość boku a oraz |b| − długość |
| | 2 | |
boku b
2 mar 17:46
Pytajnik: Dwa trojkaty beda miec ten sam kąt a kolejne dwa

? Skad wiado ze wszystkie trojkaty. Beda miec
kat ALFA
27 sie 13:34
Aruseq: Pozostałe dwa mają (180o−α), tyle, że sin(180o−α)=sinα
27 sie 13:42