Dany jest trójkąt
Tr: Dany jest trójkąt o bokach a, b, c i kącie γ między bokami a i b. Udowodnij, że
1. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt wyraża się wzorem
2. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie wyraża się wzorem
pomoc 00: | | 1 | |
1.− pole trójkąta o bokach o długości a,b,c = |
| a b sinγ |
| | 2 | |
oraz pole trójkąta o bokach o długości a,b,c = [ znając długość promień wpisanego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
okręgu: r , trzeba robić odpowiedni rysunek] = |
| r. a + |
| r. b + |
| r. c = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a b sinγ | |
stąd mamy: |
| a b sinγ = |
| r(a+b+c) ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 2 | | a+b+c | |
2.− z tw. sinusa albo odpowiedni rysunek:TRÓKĄT ORAZ OKRĘGU OPISANY O PROMIENIU R
masz trójkąta o bokach o długości R ,R ,c
kąt między bokach o długości R = 2γ bo kąt środkowy odpowiadający kąta wpisanego γ
rysujesz wysokość do boku c ; a wiec masz że trójkąt o bokach R, R , c dzieli się na
| | c/2 | | c | |
dwa trójkąty prostokątnych gdzie sinγ = |
| ⇒R= |
| |
| | R | | 2sinγ | |