Janusz:
1.
Z własności ciągów
−geometrycznego: x
2 =27y (1)
−arytmetycznego: 2y = x−3 (2)
Z równań (1), (2) wyznacz x,y i sprawdź dla znalezionych wartości x, y czy rzeczywiście te
trzy liczby tworzą odpowiednio ciąg geometryczny i arytmetyczny.
2.
Z układu równań
a
1 + a
1+8r =0
a
1+ 10r + a
1+ 98r = 0
wyznacz a
1, r, i podstaw znalezione wartości do równania a
999= a
1+998r
Jeśli nie nie pomyliłaś się w przepisywaniu treści zadania to zauważysz, że a
999=0.
3.
liczba trzycyfrowa: A =a
2a
1a
0
A
1=100, A
999= 999
999= 100+(n−1)1,
n = 900.
| | 100+999 | |
Suma wszystkich liczb trzycyfrowych S900= |
| 900= 1099*450=494550 |
| | 2 | |
Suma liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5:
A
1= 100, A
n=995
995 = 100 +(n−1)5,
5n =900,
n = 180.
| | 100+995 | |
S180= |
| 180 = 1095*90 = 98850 |
| | 2 | |
Suma S wszystkich liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 5
S= S
900− S
180= 494550 − 98850 = 395700