granistosłup
kiniaa: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm2. Przekątna
graniastosłupa ma długość 9 cm. Ile wynosi objętość?
2 mar 16:13
kiniaa: pomoże ktoś?
2 mar 17:33
Student: Pp=16cm2
Graniastosłup prawidłowy czyli kwadrat w podstawie.
Krawędź boczna podstawy a=4cm
Przekątna graniastosłupa z przekątną podstawy i wysokością tworzy trójkąt prostokątny.
Wartość przekątnej d=a pierwiastków z 2
d=4 pierw z 2
Z pitagorasa:
H2=c2−d2
H2=81−64
H=pierw z 17
V=Pp * H
V=16 pierw z 17
2 mar 17:40
kiniaa: dziękuję bardzo, ale mam 4 odpowiedzi z których jedna jest prawidłowa i nie ma takiej jak
obliczyłeś
2 mar 17:42
kiniaa: a. 16
b. 112
c. 18
d. 224
2 mar 17:43
Student: Tam jest błąd rachunkowy
H2=81−32
H2=49
H=7
V=7*16=112cm3
2 mar 18:02
5-latek : A kiniaa bledu nie znajdzie sam/a
Musi mieć wylozone na tacy
2 mar 18:05
tenktos: Student dziękuję bardzo za pomoc

5−latek, to jest forum i są jeszcze pomocni ludzie, którym jestem wdzięczna za pomoc, bo
niestety z powodów zdrowotnych na większość zajęć nie uczęszczam i potrzebuję pomocy, jeśli
nie pomagasz to z łaski swojej nie komentuj, dzięki i pozdrawiam
2 mar 18:13