Bart: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n3 + 5n jest podzielne przez 6
n(n2 +5) tutaj zawsze jest liczba parzysta * liczba nieparzysta, więc wynik będzie parzysty...
i dalej nie wiem : (
28 gru 13:26
Bart: bez pomysłu ?
28 gru 16:21
Aza:
a ja mam taki "pomysł"

n
3 +5n = n(n
2+5) = n[( n
2 −1) +6) = n( n
2−1) −6n=
= n( n−1)(n+1) − 6n=
(n−1)*n*(n+1) − 6*n
liczby n−1 , n , n+1 −−− to kolejne liczby naturalne
więc wśród nich jest conajmniej jedna parzysta i jedna podzielna przez 3
zatem iloczyn tych liczb jest podzielny przez 6
oraz składnik −6*n −−− jest podzielny przez 6
zatem cała ta liczba jest podzielna przez 6
c.b.d.o
28 gru 17:01
Bart: Konkret !

Dziękuję serdecznie
28 gru 17:43
Aza:
28 gru 17:50
Aza:
oczywiście , poprawiam chochlika

= n(n
2−1)
+6n
29 gru 03:28