pomoc
ola:
Proszę o pomoc ciągi
zadanie 1
dany jest ciag geometryczny w ktorym a1 = −9 a4 = −8/3 wyznacz q
zadanie 2 zbadaj czy ciąg określony wzorem an=2*5n+1 jest geometryczny
zadanie 3 dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=(n−7)(n−4)Ile wyrazów tego ciągu jest ujemnych ?
2 mar 14:43
Jack: a
1 = − 9
| | 8 | |
Skoro a1 = − 9, a a4 = − |
| to : |
| | 3 | |
2 mar 14:47
Tadeusz:
2)
a
1=11
a
2=51
a
3=251 i widać, że nie jest
2 mar 14:49
Tadeusz:
3)
ujemny jest a5 i a6
2 mar 14:50
Jack: zad 2.
a
n = 2*5
n + 1
a
n+1 = 2*5
n+1 + 1 = 2 * 5
n * 5 + 1 = 10*5
n + 1
| | an+1 | | 10*5n + 1 | |
q = |
| = |
| = |
| | an | | 2*5n + 1 | |
| | 5 (2*5n + 1) − 4 | | 4 | |
= |
| = 5 − |
| zatem nie jest geometr. |
| | 2*5n + 1 | | 2*5n + 1 | |
2 mar 14:52
Jack: @Tadeusz
przy wykazywaniu ze cos nie jest wystarczy podac konkretny wyraz i pokazac ze nie jest?
bo na pewno przy wykazywaniu ze cos jest trzeba zrobic ogolnie
2 mar 14:53
Tadeusz:
bredzisz .... bo nie rozumiesz
2 mar 14:53
Tadeusz:
przepraszam ...to nie to "okienko"
2 mar 14:54
Tadeusz:
Tak ... aby dowieść, że coś jest .... trzeba dla wszystkich .... czyli na ogólnych
Aby dowieść, że nie jest ... wystarczy "wyłapać" choć jeden
2 mar 14:56
Jack: ok
2 mar 14:56
Jack: zad 3.
an = (n−7)(n−4)
ile jest ujemnych...
(n−7)(n−4) < 0
rysujemy parabole i mamy ze ujemne sa dla
n ∊ (4;7)
skoro obustronnie otwarty to naturalne zawierajace sie w przedziale to : 5 i 6
wiec sa 2 ujemne, a dokladniej te wyrazu to a5 i a6
2 mar 14:59