Suma wszystkich liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 i nie
relaks: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 i niepodzielnych
przez 7. + dodatkowe pytanie, czy zero zaliczamy do liczb parzystych?
2 mar 13:31
Jerzy:
Skoro dzieli się przez 2, to jest
2 mar 13:34
kochanus_niepospolitus:
skoro mają być parzyste i podzielne przez 7 ... to są w takim razie przez jaką (parzystą)
liczbę na pewno podzielne?
2 mar 13:40
kochanus_niepospolitus:
albo jak wolisz NWW(2,7) =
2 mar 13:40
Jerzy:
niepodzielne
2 mar 13:41
kochanus_niepospolitus:
faktycznie ... to wtedy to co wyjdzie będziemy odejmować od sumy wszystkich parzystych
2 mar 13:42
relaks: Czyli suma tych liczb wynosi 486? Liczb parzystych nie większych od 1000 jest 500, ponieważ
1000 się również wlicza. NWW wynosi 14, więc 500−14=486
2 mar 14:15
Jerzy:
Najwyrażniej nie rozumiesz treści ...masz obliczyć sumę liczb, a nie ich ilość
2 mar 14:27
kochanus_niepospolitus:

relaks ... pomyśl chwilę ... to naprawdę nie boli
suma wszystkich liczb parzystych nie większych niż 1'000 wynosi zaledwie 500?
2+4+6+8+...+998+1000 = 500

Naprawdę
2 mar 14:34
Jerzy:
Oblicz sumę podaną przez kolegę i zastanów się jaką sumę należy odjąć od wyniku
2 mar 14:40
relaks: a1=2, r=2, n=500, an=1000 Sn=(2+1000)500/2=250500
a1=14, r=14, n=71, an=994 Sn=(14+994)71/2=35784
250500−35784=214716
2 mar 15:31