Darqs: Obliczanie pochodnych:
x=6*sin2/3(t-4) 2/3 to jest ułamek, do potęgi.
y=7*exp(2t-6)
Proszę o pomoc.
1 lis 14:50
Darqs: proszę o odpowiedzi...
1 lis 17:57
Mycha: czyli mamy tak
(6sin2/3(t-4))'=6(sin2/3(t-4))'=6(cos(2/3)(t-4))*(2/3)(t-4)/ln(2/3)
1 lis 19:00
Mycha: (7e2t-6)'=7e2t-6*2=14e2t-6
1 lis 19:03
Mycha: (6sin2/3
t-4)'=6(sin2/3
t-4)'=6(cos(2/3)
t-4)*(2/3)
t-4/ln(2/3)
tak to poprawie
1 lis 19:05
Darqs: tzn. to jest 6sin do potęgi 2/3 nie wiem jak ułamek zrobić

a potem w nawiasie t-4
2 lis 12:01
Darqs: ok już zrobiłem. Ile wam wychodzi jak liczycie 7exp(2t-6) za t=21ps czyli 21*10-12s
2 lis 13:02
basia: (4x3-5√x+3√x7)'
11 mar 11:26
basia: (4x3-5√x+3√x7)'
11 mar 11:27