matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągu
uczeń:
e
1/n
a
n
= (
)
n
Oblicz granicę ciągu a
n
przy n→
∞
. Inne przykłady jakoś mi szły, tutaj
2
nie wiem jak się do tego zabrać.
2 mar 11:28
uczeń:
W liczniku miało być e
1/n
+1.
2 mar 11:39
jc:
1
1
(1 +
)
n
< e < (1 +
)
n
n
n−1
1
1
1 +
< e
1/n
< 1 +
n
n−1
1
1+e
1/n
1
(1 +
)
n
< (
)
n
< ( 1 +
)
n
2n
2
2(n−1)
Lewa strona →e
1/2
Prawa strona →e
1/2
1+e
1/n
Środek = a
n
= (
)
n
→e
1/2
2
(twieredzenie o 3 ciągach!)
2 mar 12:30