Statystyka opisowa- początki
Mariusz : Witam,
jestem na samym początku nauki statystyki opisowej. Są pewne rzeczy których nie rozumiem.
Mógłby ktoś mi sprawdzić i podpowiedzieć jak rozwiązać następujące zadania ?
1. Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(3,2). Oblicz
a) P(X≥5,5) = 1 − Φ(1,25)= 1 − 0,1056 = 0,8944
b) P)Xe<1,4> ( nie wiem jak to rozbić)
c) P(X<4,5) = Φ (0,75) = 0,2266
Φ
d) P(0≤x≤5) = P( −1,5≤x≤1) = Φ(1) − Φ (−1,5) = 0,1587 + 0,0668 = 0,2255
2. N(20,4) gdzie Φ(1) = 0,84, Φ(−1) = 0,16, Φ(−0,5) = 0,31
Oblicz:
P(18≤x≤24) = P(−
12≤x≤1) = Φ(1) − Φ (−
12) = 0,84 + 0,31 = 1,15


Popełniłem gdzieś
błąd czy przyjmuję się wtedy wartość 1

3. N (102,15) gdzie Φ(
2815) = 0,969, Φ(
815) = 0,703 Φ(−
2215) = 0,071
Oblicz:
P(80>x<130)

Czy tego nie rozbija się osobno ? tzn. P(X>80) i P(X<130), a następnie sumuje
2 mar 11:11
kochanus_niepospolitus:
1.b
Oblicz
P(X≤4) − P(X≤1)
czemu nie wiesz jak to zrobić skoro (d) (analogiczne zadanie) zrobiłeś

2)
Φ(1) − Φ (− 12) = 0,84
− 0,31
3)
Najprawdopodobniej jest błąd w zapisie ... bo P(80>x<130) = P(80>x)
To co Ty napisałeś by było dla P(80<x<130)
2 mar 11:18
Mariusz : 1. Już rozwiązałem

2. Kiedy zmienia mi się znak
i + ? Porównuje to co napisałeśz przykładem 1.d ?
3. Tak, tutaj wdarł się błąd.
2 mar 11:41
Mariusz : 3. Chociaż nie, dobrze zapisałem, jakie jest prawdopodbienstwo, że wartości bedą poniżej 80 i
powyżej 130 ?
2 mar 11:44
kochanus_niepospolitus:
2) Masz policzyć:
Φ(1) − Φ (− 1/2) = (0.84) − (0.31) = 0.84 − 0.31 = ....
3) Jak może x być JEDNOCZEŚNIE większy od 130 i mniejszy od 80?
Zresztą zapisałeś 80>x<130 .. co oznacza: x<80 i x<130 ... czyli po prostu x<80 (bo
jak mniejszy od 80 to tym bardziej mniejszy od 130)
2 mar 11:47
Mariusz : Ten zapis to mój błąd, jest tak jak piszesz w 1 zdaniu. No nic, spróbuje jakoś to rozkminić

Dziękii
2 mar 11:53