Trygonometria
Paweł : Dzien dobry

, potrzebuje pomocu przy rym zadanku. Ile.rozwiązań rzeczywistych ma to rownanie?
4 sin x + 7 cosx = 4
2 mar 11:07
kochanus_niepospolitus:
Nie masz jakiegoś ograniczenia przedziału?
Jeżeli nie to:
Odp. Nieskończenie wiele.
2 mar 11:12
Paweł : Nie ma zadnego ograniczenia. A moglbys mi pokazać jak to " zobaczyc " ze ma nieskonczenie
wiele?
2 mar 11:23
kochanus_niepospolitus:
emmm ... chociażby tak:
gdy x = π/2 to sinx = 1 i cosx=0
więc: 4sinx + 7cosx = 4 + 0 = 4
Ale przecież to nie jedyny ich dla którego sinx=1 i cosx=0
będziemy mieli: x = π/2 + 2kπ <−−− czyli NIESKOŃCZENIE WIELE takich 'iksów'.
Czy to są wszystkie rozwiązania? Zapewne nie ... czy mieliśmy znaleźć wszystkie rozwiązania?
Nie ... tylko określić ich ilość, co też uczyniliśmy.
2 mar 11:33
kochanus_niepospolitus:
o ile nie ma ograniczonego przedziału w jakim rozwiązujesz równania ... to w równaniach
trygonometrycznych może być jedynie:
"brak rozwiązań" lub "nieskończenie rozwiązań"
Co wynika z tego, że są to funkcje okresowe.
2 mar 11:34
Paweł : Dziekuje Ci bardzo
2 mar 11:35