Oblicz współrzędne punktów przecięcia się figur określonych równaniami
Pytak: Oblicz współrzędne punktów przecięcia się figur określonych równaniami
|x| + |y| = 5 i xy = −6
Doszedłem do wniosku, że będą 4 przypadki
y = 5 − x
y = 5 + x
y = −5 + x
y = −5 − x
Przekształciłem powyższe w ten sposób aby zawsze można było podstawić pod xy = −6
Podstawiając powyższe przypadki pod równanie xy = −6 zawsze wychodzi równanie kwadratowe.
x(5 − x) = −6 | x1 = −1 | x2 = 6
x(5 + x) = −6 | x1 = −3 | x2 = −2
x(−5−x) = −6 | x1 = −6 | x2 = −1
x(−5−x) = −6 | x1 = −6 | x2 = 1
I zacząłem się gubić. proszę o wytłumaczenie przykładu i wskazanie błędów.
2 mar 00:47
Qulka: rozpatrz w kolejnych ćwiartkach
a tak naprawdę tylko w dwóch w których jest hiperbola
2 mar 00:54
olekturbo: |x| + |y| = 5 to kwadrat o środku (0,0) i boku = 5.
najlepiej narysowac
2 mar 00:54
Qulka:
2 mar 00:55
Qulka: jak dla mnie to ten kwadrat ma bok 5
√2
2 mar 01:09