Wykaż, że nierówność zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej.
Mistrz Parkietu: Hej,
mam problem z jednym przykładem: 4/x2+1 ⩾ 3 − x2
Najpierw zacząłem od dziedziny i są nią liczby rzeczywiste. Po wymnożeniu i uporządkowaniu
otrzymuje: x4 − 2x2 + 1 ⩾ 0
Podstawiam sobie: x2 = t i mam t2 − 2t + 1 ⩾0
Delta wychodzi 0, więc jest 1 miejsce zerowe równe 1. Pozostaje tylko podstawić do: x2 = t i
wtedy są 2 wyniki x = −1 i x = 1 Na końcu rysuję wykres; ramiona do góry, zaznaczam miejsca
zerowe i wartość nad osią OX. Miało być x∊R, a wychodzi mi x∊R\<−1,1>
Robię coś źle?
1 mar 22:24
Eta:
| 4+x4+x2−3x2−3 | |
| ≥0 ⇔(x4−2x2+1)(x2+1)≥0⇔ (x2−1)2(x2+1)≥0 |
| x2+1 | |
zawsze zachodzi , zaś równość zachodzi dla x= ±1
1 mar 22:47
Mistrz Parkietu: ok, tego potrzebowałem, dzięki
1 mar 23:22
Eta:
Na zdrowie łap...............
1 mar 23:33
Mistrz Parkietu: Przyda się przed maturą
1 mar 23:43