Funkcje
XxX: 1) Która z podanych liczb jest miejscem zerowym funkcji y= −6/x+1 + √3 ?
a −√3
b 1−2√3
c 2√3 − 1
d √3−3
2)Znajdż wszystkie liczby całkowite które należą do dziedziny funkcji :
y =√(4x+16) + √(3 −x ) + 6/ (x+1)(x−2)
1 mar 21:56
5-latek : Rozwiaz równanie y=0
zadanie 2 funkcja jest zapisana niejasno
masz tam Kliknuj po więcej przykladow
1 mar 21:58
5-latek : MIanownik ≠0
√a to a≥0
działaj
1 mar 22:01
XxX: A miejsce zerowe nie jest wtedy kiedy w liczniku jest zero?
1 mar 22:05
5-latek : Oczywiście . Ale to powinieneś /as wiedzieć ze wyrażenie wymierne −0 wtedy kiedy licznik rowna
się 0
1 mar 22:07
XxX: Wiem jak to liczyć ale w jakihś prostych chyba przykładach, liczyliśmy że licznik=zero i
rozwiązywaliśmy równanie, tyle że jak ja mam tu zrobić równanie skoro ru nawe x w liczniku nie
ma?
1 mar 22:07
XxX: y =
√4x+16 +
√3−x + 6 : [ (x+1)(x−2) ]
już jaśniej ?
1 mar 22:09
5-latek : czy taki jest zapis funkcji
Jeśli taki to sprowadz do wspólnego mianownika (x+1) i licz
1 mar 22:10
XxX: wyrażenie wymierne −0 wtedy kiedy licznik rowna
się 0 − mógłbyś przetłumaczyć na prosty ( ok, bardzoo prosty ) język ?
1 mar 22:12
5-latek : Powinno być =0 (pomylka )
1 mar 22:13
5-latek : −6+
√3x+
√3=0
√3x= 6−
√3
Usun teraz niewymierność z mianownika
1 mar 22:22
XxX: nie wychodzi mi, doszłam do jakiegoś momentu :
√3x
2 + 2
√3x+
√3= 6x+6
zapewne zrobiłam coś źle , jak zwykle
1 mar 22:27
XxX: a dobra, nieważne
nie aktualizowałam strony
1 mar 22:28
XxX: i robiłam swoje ciekawe działania XD
1 mar 22:29
XxX: początek zrobiłam dobrze, nie wiem jakim cudem doszłam do moich zapisków XD trzeba mieć
antytalent
Dziękuję, że mi pomogłeś
1 mar 22:30
5-latek :

Zadanie nr 2
4x+16≥0 to x≥−4
3−x≥0 to x≤3
(x+1)(x−2)≠0 to x≠−1 i x≠2 czyli dziedzina wyrażenia drugiego będzie R\{−1, 2}
wyznaczamy czesc wspolna rozwiazana
czyli rozwiaaaniem jest przedzial x∊<−4,3>\{−1,2}
wiec będą to liczby x={−4,−3, −2,0 ,1 ,3}
1 mar 22:36
XxX: dziękuję
1 mar 22:48
1 mar 23:01