e
ods:

jak cos punkt stycznosci podzielil przyprostokatna na odcinki 2 i 4. Mozna jakas podpowiedz jak
z tego obliczyc pole i obwod trojkata ?
1 mar 21:53
Godzio:
Jak poprowadzisz promienie to powstanie Ci kwadrat więc r = ...
Skorzystaj z tego, że jeżeli wpisuje okrąg w kąt to odcinki od wierzchołka
kąta do punktu styczności są równe, a niewiadomy odcinek oznacz x.
Trójkąt ma wymiary:
6 , 2 + x, 4 + x
1 mar 21:55
ods: Jakoś nie łapię jak z tego wyznaczyć r
1 mar 22:03
ods:
1 mar 22:14
ods: Poradziłem już sobie z tym zadaniem, jakoś dzisiaj nie myślę
1 mar 22:26
Mila:

Punkty styczności K i L okręgu z ramionami kąta A są jednakowo odległe od wierzchołka kata
|AK|=|AL|
Analogicznie :
|MC|=|CK|
|MB|=|BL|
(4+x)
2=6
2+(2+x)
2
16+8x+x
2=36+4+4x+x
2
4x=24
x=6
Długości boków Δ:
6,8,10
Licz resztę.
1 mar 22:33
ods: Dziekuje Mila, sam już sobie z tym poradziłem, wszystkie komplikacje przez niedokładny rysunek
:<
1 mar 22:34
Mila:
1 mar 23:00