#workout 11
PrzyszlyMakler: Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby −2 i 1. Oblicz współczynnik kierunkowy trójmianu ax2
+3x −6.
Nie wiem jak to ugryźć.
1 mar 21:44
PrzyszlyMakler: Dobra. Zrobiłem. Banał i udawajcie, że nigdy tego nie napisałem.
1 mar 21:46
PrzyszlyMakler: Bardzo szybkie pytanie.
Czy jeżeli mam układ:
w
2 = 100 − y
2
to mogę zapisać
w= 10 − y
1 mar 22:23
Metis: Nie.
1 mar 22:24
PrzyszlyMakler:

Mam takie zadanie. Sądzę, że rysunek jest dość czytelny. Mam wyznaczyć x. Czerwone kropki to
kąty proste.
Oznaczyłem sobie w i y jako przyprostokątne i doszedłem do takich przekształceń.
6
2 + x
2 = y
2
4
2 + x
2 = w
2
w
2 + y
2 = 10
2
To jest dobry trop? By mi coś z tego wyszło? Na pewno musi być łatwiejszy sposób, bo to zadanie
z podstawy za 1pkt..
1 mar 22:31
Metis: x=√4*6... tyle.
1 mar 22:34
PrzyszlyMakler: Z jakiej racji?

Błagam o wytłumaczenie! XD
1 mar 22:34
Metis: Znana własność, którą wypadałoby pamiętać.
46522
1 mar 22:36
PrzyszlyMakler: Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale dziękuję.
1 mar 22:38
Metis: Przecież masz tam napisane.
Z podobieństwa trójkątów.
1 mar 22:38
PrzyszlyMakler: Dobrze. Dziękuję Ci bardzo. Widzę podobieństwo kąt bok kąt, ale zawsze mnie ciekawiło− skąd
wiadomo, który bok jest wprost proporcjonalny do którego? Otóż: [oznaczenia do rysunku
Bogdana]
| | h | | y | | h | | h | |
skąd wiadomo, że |
| = |
| a nie np. |
| = |
| |
| | x | | h | | x | | y | |
Wiadomo, że na takim dużym ładnym rysunku to fizycznie niemożliwe, ale czasem może się zdarzyć,
że różnie w bokach będą minimalne.
1 mar 22:44
5-latek : .
W trojkacie prostokątnym wysokość jest rowna sredniej geometrycznej odcinkow na jakie dzieli
przeciwprostokatna
Ty masz xu siebie to wysokość (bo pada pod katem prostym na przeciwprostokatna
wiec x=√4*6
1 mar 22:44
PrzyszlyMakler: Okej. Myślę, że zapamiętam, a odpowiecie jeszcze odnośnie tego powyższego postu między Metisem
i 5−latkiem? Bo często w zadaniach z stereometrii trzeba szukać podobieństwa i nigdy nie wiem,
który bok do którego..
1 mar 22:52
notka: najlepiej pisać proporcje patrząc na kąty w trójkątach: na przeciw katów o równej mierze leżą
boki proporcjonalne
1 mar 23:06
Mila:

ΔADC∼ΔCDB⇔
h
2=x*y
h=
√x*y średnia geometryczna.
1 mar 23:20
Mila:
Często korzysta się z podobieństwa trójkątów.
1 mar 23:22
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i BDC
1 mar 23:23
Eta:
1 mar 23:23
PrzyszlyMakler: Jesteście cudowni!
1 mar 23:25
PrzyszlyMakler: 1] Wielokątem, którego liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby wierzchołków jest:
A] sześciokąt wypukły
b] Ośmiokąt wypukły
c] Dziewięciokąt wypukły
Nie wiem jak zrobić to zadanie w inny sposób niż rysowanie, a to wydaje się być dośc
prymitywne.

2] Liczbę log32 można przedstawić w postaci:
a] log20 + log 12
b] 2log6 − log4
c] 4log8
d] 5log2
1 mar 23:34
Eta:
| | n(n−3) | |
1/ |
| −−− liczba przekątnych wielokąta wypukłego , n−− ilość boków ( wierzchołków) |
| | 2 | |
(znasz ten wzorek?
to n(n−3)=6n ⇒ n=9
Odp C)
1 mar 23:39
Eta:
2/ 5 log2= log25= ...
odp; D)
Jestem w <szoku> ,że o takie banały pytasz?
1 mar 23:40
PrzyszlyMakler: Wiem. Ten logarytm to sam siebie zdziwiłem, bo był bardzo prosty :x. A tego wzorku z
przekątnymi nie znałem. Dziękuję.
1 mar 23:42
Eta:
1 mar 23:45