matematykaszkolna.pl
#workout 11 PrzyszlyMakler: Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby −2 i 1. Oblicz współczynnik kierunkowy trójmianu ax2 +3x −6. Nie wiem jak to ugryźć.
1 mar 21:44
PrzyszlyMakler: Dobra. Zrobiłem. Banał i udawajcie, że nigdy tego nie napisałem.
1 mar 21:46
PrzyszlyMakler: Bardzo szybkie pytanie. Czy jeżeli mam układ: w2 = 100 − y2 to mogę zapisać w= 10 − y
1 mar 22:23
Metis: Nie.
1 mar 22:24
PrzyszlyMakler: rysunekMam takie zadanie. Sądzę, że rysunek jest dość czytelny. Mam wyznaczyć x. Czerwone kropki to kąty proste. Oznaczyłem sobie w i y jako przyprostokątne i doszedłem do takich przekształceń. 62 + x2 = y2 42 + x2 = w2 w2 + y2 = 102 To jest dobry trop? By mi coś z tego wyszło? Na pewno musi być łatwiejszy sposób, bo to zadanie z podstawy za 1pkt..
1 mar 22:31
Metis: x=4*6... tyle.
1 mar 22:34
PrzyszlyMakler: Z jakiej racji? Błagam o wytłumaczenie! XD
1 mar 22:34
Metis: Znana własność, którą wypadałoby pamiętać. 46522
1 mar 22:36
PrzyszlyMakler: Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale dziękuję.
1 mar 22:38
Metis: Przecież masz tam napisane. Z podobieństwa trójkątów.
1 mar 22:38
PrzyszlyMakler: Dobrze. Dziękuję Ci bardzo. Widzę podobieństwo kąt bok kąt, ale zawsze mnie ciekawiło− skąd wiadomo, który bok jest wprost proporcjonalny do którego? Otóż: [oznaczenia do rysunku Bogdana]
 h y h h 
skąd wiadomo, że

=

a nie np.

=

x h x y 
Wiadomo, że na takim dużym ładnym rysunku to fizycznie niemożliwe, ale czasem może się zdarzyć, że różnie w bokach będą minimalne.
1 mar 22:44
5-latek : . W trojkacie prostokątnym wysokość jest rowna sredniej geometrycznej odcinkow na jakie dzieli przeciwprostokatna Ty masz xu siebie to wysokość (bo pada pod katem prostym na przeciwprostokatna wiec x=4*6
1 mar 22:44
PrzyszlyMakler: Okej. Myślę, że zapamiętam, a odpowiecie jeszcze odnośnie tego powyższego postu między Metisem i 5−latkiem? Bo często w zadaniach z stereometrii trzeba szukać podobieństwa i nigdy nie wiem, który bok do którego..
1 mar 22:52
notka: najlepiej pisać proporcje patrząc na kąty w trójkątach: na przeciw katów o równej mierze leżą boki proporcjonalne
1 mar 23:06
Mila: rysunek ΔADC∼ΔCDB⇔
y h 

=

h x 
h2=x*y h=x*y średnia geometryczna.
1 mar 23:20
Mila: Często korzysta się z podobieństwa trójkątów.
1 mar 23:22
Eta: rysunek Z podobieństwa trójkątów ADC i BDC
h y 

=

⇒ h2=xy ⇒ h=xy
x h 
1 mar 23:23
Eta: emotka
1 mar 23:23
PrzyszlyMakler: Jesteście cudowni!
1 mar 23:25
PrzyszlyMakler: 1] Wielokątem, którego liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby wierzchołków jest: A] sześciokąt wypukły b] Ośmiokąt wypukły c] Dziewięciokąt wypukły Nie wiem jak zrobić to zadanie w inny sposób niż rysowanie, a to wydaje się być dośc prymitywne. 2] Liczbę log32 można przedstawić w postaci: a] log20 + log 12 b] 2log6 − log4 c] 4log8 d] 5log2
1 mar 23:34
Eta:
 n(n−3) 
1/

−−− liczba przekątnych wielokąta wypukłego , n−− ilość boków ( wierzchołków)
 2 
(znasz ten wzorek? to n(n−3)=6n ⇒ n=9 Odp C)
1 mar 23:39
Eta: 2/ 5 log2= log25= ... odp; D) Jestem w <szoku> ,że o takie banały pytasz?
1 mar 23:40
PrzyszlyMakler: Wiem. Ten logarytm to sam siebie zdziwiłem, bo był bardzo prosty :x. A tego wzorku z przekątnymi nie znałem. Dziękuję.
1 mar 23:42
Eta:
1 mar 23:45