Mila:

1)
x
2+4x−5≥0
Δ=16+20=36
| | −4−6 | | −4+6 | |
x= |
| =−5 lub x= |
| =1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2+4x−5≥0 dla x≤−5 lub x≥1
stąd:
|x
2+4x−5|=x
2+4x−5 dla x
2+4x−5≥0 dla x≤−5 lub x≥1
|x
2+4x−5|=−x
2−4x+5 dla x∊(−5,1)
2)
x
2+4x≥0⇔x*(x+4)≥0⇔x<−4 lub x>0
|x
2+4x|=x
2+4x dla x<−4 lub x>0
|x
2+4x|=−x
2−4x dla x∊(−4,0)
3) rozważamy równanie w przedziałach
1) x≤−5 lub x≥1 obie funkcje maja wartości nieujemne
x
2+4x−5+x
2+4x=5
2x
2+8x−10=0
x
2+4x−5=0
Δ=36
x=−5 lub x=1 należą do (−
∞,−5>∪<1,
∞)
2) x∊(−4,0) obie funkcje przyjmują wartości ujemne
x
2+4x−5+x
2+4x=−5
2x
2+8x=0
x
2+4x=0
x=0 lub x=−4 liczby nie należą do przedziału (−4,0)
3)
x∊(−5,−4>
−x
2−4x+5+x
2+4x=5
5=5 każda liczba z przedziału
(−5,−4) spełnia równanie
4)
x∊<0,1)
−x
2−4x+5+x
2+4x=5
5=5 każda liczba z przedziału <0,1) spełnia równanie
Odpowiedź.
x∊<−5,−4>∪<0,1>