matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
PX:
Monotoniczność :
1
a
n
=
4
n
1
1
1
1
1
a
n
+
1
=
−
=
*
−
i co dalej ?
4
n
+
1
4
n
4
n
4
1
4
n
1 mar 20:18
Janek191:
a
n
= U{1}[4
n
}
1
a
n +1
=
4
n+1
więc
1
1
1
1
a
n+1
− a
n
=
−
=
*(
− 1) < 0
4*4
n
4
n
4
n
4
Ciąg a
n
jest malejący,
1 mar 21:07
PX:
7
a
n
=
n
6
7
7
7
7
7
7
7
a
n
+
1
−a
n
=(
)
n
+
1
−
n
=(
)
n
*
−(
)
n
=
(
n
−1) >0
6
6
6
6
6
6
6
Tak ?
1 mar 21:46