Nikki: Liczbę 2 / 9! + 2 / ( 7!* 3!) + 1 / (5!*5!) przedstaw w postaci 2a / b!
Zupełnie nie mam pomysłu, bez sensu to wyliczać przecież...
28 gru 13:11
Nikki: uhh... siedzę nad tym już z godzinę i dalej bez pomysłu...
28 gru 17:48
Nikki: w górę...
29 gru 13:34
Nikka: zrobiłabym to tak :
pierwszy ułamek bez zmian
drugi − chcę mieć w mianowniku 9!
| 2 | | 2*8*9 | | 2*8*9 | | 24 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 7!*3! | | 3!*7!*8*9 | | 2*3*9! | | 9! | |
podobnie z trzecim
| 1 | | 6*7*8*9 | | 6*7*8*9 | | 6*7*8*9 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 5!*5! | | 5!*5!*6*7*8*9 | | 5!*9! | | 2*3*4*5*9! | |
otrzymujemy:
| 2 | | 24 | | 126 | | 10 | | 120 | | 126 | | 256 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| |
| 9! | | 9! | | 5*9! | | 5*9! | | 5*9! | | 5*9! | | 5*9! | |
=
29 gru 14:16
Nikka: ewentualnie oblicz mianownik rozpisując silnię − nie jestem pewna czy może mianownik zostać w
takiej postaci
29 gru 14:17
Milena: | | 2 | | 29 | |
pomnóż to jeszcze przez |
| i wtedy otrzymasz |
| |
| | 2 | | 10! | |
27 wrz 12:49