matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
123:
2
√
6
π r
2
jaka będzie pochodna wzoru funkcji f(r) =
*
√
6−r
?
3
Potrzebna jest mi do skończenia zadania z geometrii, ale pojęcia nie mam jak ją policzyć. pomoże ktoś?
1 mar 20:15
123:
!
1 mar 21:12
Godzio:
(f * g)' = f' * g + f * g'
2
√
6
π
f(r) =
r
2
*
√
6 − r
, r ∊ (0,6)
3
2
√
6
π
2
√
6
π
f'(r) =
(r
2
)' *
√
6 − r
+
r
2
* (
√
6 − r
)'
3
3
2
√
6
π
2
√
6
π
1
f'(r) =
2r *
√
6 − r
−
r
2
*
3
3
2
√
6 − r
Ten
minus
wziął się z pochodnej wnętrza pierwiastka
1 mar 21:14
123:
Dziekuje
2 mar 09:07