Jak obliczyć zadanie z poziomu rozszerzonego
Mike: √11−6√2+√11+6√2
1 mar 19:56
bartek: √(3−√2)2 + √(3+√2)2 = ...
1 mar 19:58
Mike: Jak to przekształciłeś?
1 mar 21:06
Jolanta: (a+b)2=a2+2ab+b2
ponieważ a2 i b2 nie mogą być pierwiastkami to tam gdzie jest pierwiastek jest 2*ab
6√2 :2=3√2 .Jedna liczba to 3 a druga √2
32+22=11
1 mar 21:48
Jolanta: pierwastek zgubiłam
32+√22=11
1 mar 21:50
5-latek : A co jeśli się nie da zwinąć to co pod pierwiastkiem do pelnego kawadratu ?
1 mar 21:51
Godzio:
Zawsze się da, jak nie wychodzą ładne liczby to trzeba rozwiązywać układ równań:
a2 + b2 = x
2ab = y√z
1 mar 21:52
5-latek : Czesc
Godzio
1 mar 21:59
Godzio: Hej, gdzie Twój kolorek?
1 mar 22:00
5-latek : Na rok czasu zniknal
1 mar 22:03
Mike: Dziękuję, już rozumiem XD
1 mar 22:45