Ostrosłupy
Paulina E.C.H: Postawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 13cm i podstawie długości
10cm. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze
30stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1 mar 19:22
Paulina E.C.H: Ma ktoś jakiś pomysł? Podejrzewam, że podane są stopnie ponieważ jakiś trójkąt jest
równoboczny.
1 mar 22:49
Eta:

Jeżeli wszystkie krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem
to spodek Wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okregu
opisanego na podstawie
| | a*b*c | | 13*13*10 | |
R= |
| w tym zadaniu R= |
| , Pp= 5*12=60 |
| | 4P | | 4P | |
V=......
dokończ obliczenia
1 mar 23:04
Eta:
Następna "mądralińska" !
Przepisała i poszła
.............................................................................
1 mar 23:19