kaa
kaa: Wojtek ułożył z drewnianych sześciennych klocków kwadrat (kładąc klocki jeden obok drugiego) i
zostały mu 23 klocki. Następnie spróbował ułożyć kwadrat o boku o 1 klocek większym niż
poprzedni i zabrakło mu 8 klocków. Ile klocków miał Wojtek?
1 mar 18:59
Mila:
n− długość boku mniejszego kwadratu.
n2+23=(n+1)2−8
n2+23=n2+2n+1−8
23=2n−7
2n=30
n=15− długość boku mniejszego kwadratu
n2=225
225+23=248
spr.
15+1=16
162=256
256−248=8
1 mar 19:10
1 mar 21:02
kasia1: dziękuje
1 mar 22:12
Mila:
1 mar 22:23
Eta:
1 mar 22:39