prosze o pomoc
olga: dla jakich wartosci wspolczynnikow a , b suma wielomianow u(x)=6x4−3x2+4x−9 oraz
w(x)= −2ax4+3x2−4x+3b jest wielomianem zerowym?
28 gru 13:05
jo: Wystarczy po prostu dodać dane wielomiany, bardzo ładnie się zredukują niektóre wyrazy...
u(x)+w(x)=(6−2a)x4+(3b−9)
i teraz wystarczy przyrównać do zera (czyli każdy składnik musi być równy 0)
czyli trzeba rozwiązać układ równań z dwiema niewiadomymi:
6−2a=0
3b−9=0
wyjdzie konkretne a i b czyli dla tych współczynników suma tych wielomianów jest wielomianem
zerowym.
28 gru 13:18
olga: dzieki
28 gru 13:31