1 mar 18:29
pies: dziekuje juz umiem...a jak wyznaczyc pierwiastki √2?
1 mar 18:32
Mila:
To ile wyznaczyłeś a i p, bo teraz trzeba rozwiązać podaną nierówność.
1 mar 18:53
pies: pomozesz ?

Funkcja f dana jest wzorem f(x)= 1+ sin(−x) + cos(π/2 + x). Wyznacz te wartości
parametru m,
dla których równanie (fx) = m ma dwa rozwiązania w przedziale <π,2π>
no i wyliczylem= a ten wzor sin−x=−sinx dziala takze na cos i tg ?
y=−cos(π/2+x)+cos(π/2+x)+1
jak to teraz dodac ?...co zrobic z minusem
1 mar 19:27
1 mar 19:32
pies: dziekuje juz wiem ...ale dalej nie wiem tego a ten wzor sin−x=−sinx dziala takze na cos i tg
i wyszedl mi wzor y=−2sinx+1=m jak stad odczytac 2 rozwiazania ...proste zad a ja nie umiem
1 mar 19:32
pies: a nie chyba juz umiem ...ale nie do konca...bo −2 przed sin to rozszerza przedzial ale ja nie
wiem ja k...no a to +1 ? to jak podnosi do gory o 1 jednostke ? o 2?
1 mar 19:37
Mila:

1)
cos(−x)=cosx funkcja parzysta
tg(−x)=−tgx funkcja nieparzysta
sin(−x)=−sinx funkcja nieparzysta
2)
f(x)= 1+ sin(−x) + cos(π/2 + x)⇔
f(x)=1−sinx−sinx
f(x)=1−2sinx
II algebraicznie
−2sinx+1=m
−2sinx =m−1
| | 1−m | |
sinx= |
| równanie ma dwa rozwiązania w przedziale (π,2π)⇔ |
| | 2 | |
−2<(1−m)<0
1−m>−2 i 1−m<0
3>m i 1<m⇔
m>1 i m<3
m∊(1,3)
1 mar 20:06
5-latek :

y=1−2sinx
y=2sinx(czarny) to oznacza ze zbiorem wartości tej funkcji jest <−2,2> bo ta 2 rozciąga
rzedne 2 razy
teraz y=−2sinx(czerwony ) jest to odbicie funkcji y=2 sinx względem osi OX
teraz y=1−2sinx (zielony oznacza ze y=−2sinx przesuwasz o 1 jednostke do góry
1 mar 20:07
pies: pora podziekowac dziekuje
1 mar 21:10
5-latek : 
ja teraz wyprowadzam sobie wzory na tg(α+β) i ctg(α+β) sluchajac Enyi
1 mar 21:54
pies: yy ne rozumiem al ok
1 mar 22:10
5-latek : Moz e jutro gdzies po 17 napisz czego nie rozumiesz bo ja zaraz ide spac bo rano do pracy OK?
1 mar 22:18
Mila:
Której linijki z 20:06 nie rozumiesz?
Z wykresu 5−latka raczej tego nie odczytasz.
1 mar 22:20
pies: nie nie ja mowie o kom 21.54
1 mar 22:24
5-latek : Tak
Milu 
Bo ja nie zaznaczyłem kątow gdyż uwazalem ze zna wykres y=sinx
1 mar 22:24
pies: wszystko rozumiem ...dziekuje za help jakby bylo 4sin to wtedy bylby rozciagnietey do <−4,4>?
1 mar 22:25
5-latek : Tak
1 mar 22:38
pies: ooo fajnie

oh juz koncze trygonometrie teraz bede sie uczyl funkcji log
1 mar 22:56