Wzajemne położenie okręgów.
stokrotkę: Jak się za to zabrać?
Zbadaj wzajemne położenie okręgów o równaniu: x2+6x+y2−2y−8=0 oraz x2−8x+y2−4y+12=0
1 mar 14:54
Metis: Wskazówka nr 1)
Przekształć równania okręgów do postaci kanonicznej
1 mar 15:05
stokrotkę: Wtedy będzie (x−1)2+(y−6)2=r2 ?
1 mar 15:15
Metis: 
Przekształć oba równania
1 mar 15:21
stokrotkę: A nie można zrobić tylko wg. wzoru: −A/2 oraz −B/2?
Wtedy wychodzi (4,2) i (−3,1) Trzeba rozpisywać wszystko i zamieniać?
1 mar 15:25
Metis: Pierwszy raz widzę taki "wzór"
1 mar 15:26
1 mar 15:55
Mila:
Rozwiąż układ równań:
x
2+6x+y
2−2y−8=0
x
2−8x+y
2−4y+12=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−odejmuję stronami
6x+8x−2y+4y−8−12=0
14x+2y=20 /:2
7x+y=10
podstawiamy do I równania
x
2+6x+(10−7x)
2−2*(10−7x)−8=0
Jeden punkt wspólny⇔ są styczne, trzeba zbadać czy zewnętrznie, czy wewnętrznie.
Nie ma rady , trzeba przekształcić równania do postaci kanonicznej.
x
2+6x+y
2−2y−8=0 ⇔(x+3)
2−9+(y−1)
2−1−8=0⇔(x+3)
2+(y−1)
2=18
S
1=(−3,1) ,r
1=3
√2
x
2−8x+y
2−4y+12=0⇔(x−4)
2−16+(y−2)
2−4+12=0
(x−4)
2+(y−2)
2=8
S
2=(4,2) ,r
2=2
√2
r
1+r
2=3
√2+2
√2=5
√2
|S
1S
2|=
√(4+3)2+(2−1)2=
√49+1=
√50=5
√2=r
1+r
2
Okręgi są styczne zewnętrznie.
Możesz zrobić rysunek.
1 mar 16:13
Metis:
1 mar 16:27
stokrotkę: Ale super rozpisane. Dziękuję bardzo.
1 mar 22:50