szeregi
szary: Korzystając z kryterium porównawczego zbadaj zbieżność szeregu:
Wykazuje zbieżnosć
| 3n+1 | | n+n | | 2 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n3+2 | | n3+n | | n2+1 | |
Tak to się robi




?
1 mar 11:45
jc: Tak to się robi, ale Twoje nierówności są niepoprawne. Popraw i będzie dobrze.
3n+1 ≤ ?
n2+2 ≥ ?
1 mar 12:44
szary : 3n + n
n3
?
Tak będzie dobrze?
1 mar 14:35
jc: Tak, będzie dobrze
1 mar 14:53
2 mar 11:33
jc:
Szereg ∑ 1/n2 jest zbieżny!
Sn =1 + 1/4 + 1/9 + ... + 1/n2 < 1 + 1/(1*2) + 1/(2*3) + ... + 1/[(n−1)n] =
1 + (1 − 1/2) + (1/2 − 1/3) + .. + (1/(n−1) − 1/n) = 2 − 1/n < 2
Ciąg sum częściowych, czyli Sn, jest rosnący i ograniczony, a więc zbieżny.
Inny dowód oparty jest na twierdzeniu o rozrzedzaniu (poniżej).
Założenie a1 ≥ a2 ≥ a3 ≥ ... ≥ 0. ∑ an jest zbieżny ⇔ ∑ 2k a2k jest zbieżny
2 mar 12:38