oblicz wymiary
xxxx: Ratownik majacy 100m line chce przy brzegu wytyczyc dla dzieci kapielisko ojak najwiekszym
obszarze. Jakie wymiary powinno miec to kapielisko?
1 mar 06:26
pipa: √100 =...
1 mar 10:24
pipa: A z ilu stron ma być ogrodzone to kąpielisko
1 mar 10:30
pipa: rozumiem, że było potrzebne na 8 do szkoły i już nieaktualne..
1 mar 10:31
Mateusz: Masz 100m line dzieki tej informacji wiesz jaki bedzie obwód z zaleznosci obwodu wyznaczasz
jedną zmienną i podstawiasz do wzoru na pole prostokąta, otrzymasz funkcje kwadratową
wyznaczasz najwieksza wartosc tej funkcji
1 mar 12:39
jc: Jeśli to prostokąt, to łatwo:
a = część równoległa do brzegu
b = każda z 2 prostopadłych częśći
P = pole = ab, 100 = a + 2b
100/2 = (a + 2b)/2 ≥ √a 2b = √2 P
stąd P ≤ 502 /2 = 1250, równość dla a = 50, b=25
Korzystamy z nierówności
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
(x+y)/2 ≥ √xy, x, y ≥ 0
1 mar 12:51
Jerzy: Jakie średnie ?
2x+2y =100 x + y = 50 y = 50 − x
P = x*y = x(50−x) ....zwykły trójmian,który osiąga maksimum dla
x = 25
1 mar 13:10
Jerzy:
Odp: kwadrat o boku 25 m
1 mar 13:11
jc:
Widziałeś kapieliska nad jeziorami? Przy brzegu nie ma liny.
Więc raczej 2x+y = 100, P = x y = x ( 100 − 2x) = ...
1 mar 13:22
Jerzy:
No to: 2x + y = 100 y = 100 − 2x
P = x(100 − 2x) ... i trójmian ma max dla x = 25 m
1 mar 13:37
Eta:

2x+y=100 ⇒⇒ y= 100−2x i x∊(0,50)
| | 100 | |
P= xy ⇒ P(x)= x*(100−2x) = −2x2+100x to xmax= |
| =25 |
| | 4 | |
i y
max= 100−2x= 50
Wymiary kąpieliska o maksymalnym polu :
y= 50 m i x= 25 m
1 mar 13:43
Eta:
1 mar 13:44