pochodne, geo analityczna
Archeolog:
Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi Oy, których jeden koniec leży na wykresie funkcji
kwadratowej f określonej wzorem f(x) = x
2 +2, a drugi koniec leży na wykresie funkcji g
określonej
wzorem g(x) =
√x dla x ≥ 0.
Oblicz długość najkrótszego takiego odcinka.
No więc mam funkcję odległości d(x) = x
2 +2 −
√x i nie mogę sobie poradzić z tą pochodną
1 mar 03:21
Tadeusz:
... no cóż ... nocna pora tłumaczy wszystko
1 mar 12:36
Archeolog: W podręczniku wynik ma w mianowniku pierwiastek trzeciego stopnia z 4. I tak mi inaczej
wychodzi.
1 mar 15:24
Metis: Wydaje mi się twoja "funkcja odległości" jest źle policzona. Jeżeli zadanie jest na poziomie LO
to nie powinno być pochodnej z pierwiastka kwadratowego , nie było w programie.
1 mar 15:34
Archeolog: Niestety taka sama jest w odpowiedzi podanej przez pana Kiełbasę.
Tylko ta pochodna ciężka.
1 mar 15:40
Archeolog: d(x) =
√ x4 −x +4, próbowałem coś takiego i
| | √2 | |
d'(x) = √ 4x3 −1 i rozbić wzorem, ale z tego minimum które otrzymałem ( |
| ) nie |
| | 2 | |
wychodzi.
1 mar 15:43
1 mar 15:43
Archeolog: Nigdy nie robiłem operacji na pochodnej z √x.
1 mar 15:45
1 mar 15:47
Metis: Tak, ale tak jak mówię, nie ma w naszym programie pochodnej z pierwiastka kwadratowego, tak
przynajmniej mi się wydaje.
1 mar 15:50
Archeolog:
Książka z której robię zadania lubi wychodzić poza materiał chociaż powinna przygotowywać do
matury.
1 mar 15:54
Metis: Wiem, już jak to zrobić bez pochodnej z pierwiastka, za chwilę przedstawię rozwiązanie.
1 mar 16:26
Metis: Chyba nie ma sensu jednak pisać wszystkiego

Podstaw po prostu pomocniczą t=
√x
1 mar 16:47
5-latek : p{x]= x1/2
(x1/2)'=
1 mar 16:51
Tadeusz:
a co za problem z tą pochodną ... prosty wzór ...
1 mar 17:15
Archeolog: Sęk w tym że jak podstawiłem do wzoru to co mi wyszło to nie jest to samo co w podręczniku xP
1 mar 19:39