wyprowadzenie
Paweł: | | x3 + y3 | |
Chciałbym sie was zapytać... Znalazłem takie twierdzenie |
| > 0 Skąd te |
| | xy | |
twierdzenie sie bierze? Jak je wyprowadzić. Dziękuje za każdą pomoc i pozdrawiam.
1 mar 02:07
yyhy: to nie jest prawda

x=2
y=−1
| | x3+y3 | | 8−1 | |
wtedy |
| = |
| <0 |
| | xy | | −2 | |
1 mar 02:30
Paweł : Nie.dodalem bardzo waznej rzeczy. Jesli x i y są dodatnie
1 mar 10:37
yht:
x>0, y>0 → xy>0
x>0 → x3 > 0
y>0 → y3 > 0
x3>0, y3>0 → x3+y3>0
iloraz dodatnich liczb x3+y3 oraz xy jest dodatni
1 mar 10:39
Paweł: Dziękuje
1 mar 10:52