Pytanie trygonometria
Maćko: Witam jestem nowy na forum i mam dosc glupie pytanie czym rozni sie sin|x| od |sinx|?
1 mar 00:25
ICSP: niczym.
1 mar 00:31
mat: |sinx| − cały wykres "do góry" względem ox, a sin|x| to to co po prawej stronie przenosisz na
lewą.
1 mar 00:32
Maćko: ok, dziękuję
1 mar 00:34
Zbyszko:
ICSP − chyba jesteś ślepy, kreski są w innych miejscach
1 mar 00:46
Mila:

y=sin|x|
1 mar 16:53
5-latek : dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Ja tez nie mogę tego sin|x| rozumieć
No bo tak y=sinx
I cw.
sin0=0
sin30= 0,5
sin45≈0,7
sin60≈0,9
sin90=1
2 cw
sin90=1
sin120= 0,9
sin135 0,7
sin150=0,5
sin180=0
3cw
sin180=0
sin210= −0,5
sin225≈−0,7
sin240= −0,9
sin270=−1
4 cw
sin270=−1
sin300≈−0,9
sin315=−0,7
sin330=−0,5
sin360=0
Jak z tego dostać y=sin|x|
1 mar 17:05
5-latek :

czerwony to y=sin|x|
dlaczego mamy wartości ujemne skora wartość bezwzgledna jest zawszse dodatnia ?
1 mar 17:09
5-latek :
1 mar 17:26
Jerzy:
Cześć

Dla x < 0 |x| = − x = x , czyli dla x < 0 sin|x| = sinx i stąd odbicie względem osi OY
1 mar 17:37
Jerzy:
Np sin|−3/2π| = sin3/2π = −1
1 mar 17:41
Jerzy:
Ale funkcja |sinx| przyjmuje tylko wartości nieujemne
1 mar 17:42
5-latek : Witaj
J 
dziekuje CI
1 mar 17:50
5-latek : Teraz rozumiem . bo jest wlasnie dużo takich zadań gdzie ta funkcja wystepuje
1 mar 17:53
Mila:

f(x) =sin|x| ma takie same wartości dla ujemnych jak dla dodatnich symetrycznych względem OY
2) y=|sinx|
1 mar 19:01
5-latek : Milu 
Ja ten y=|sinx| to wiem .
Jednak zawszse miałem problem z tym y=sin|x| . Teraz już wiem
1 mar 19:18