optymalizacja, geometria analityczna
Archeolog:
Prosta o równaniu y = ax +b przechodzi przez punkt A = (4,2) i tworzy z dodatnimi półosiami
układu współrzędnych trójkąt T.
a) Wyraź pole trójkąta T jako funkcję zmiennej a i określ jej dziedzinę.
A więc prosiłbym aby ktoś pomógł znaleźć mój błąd... Wynik się nie zgadza!
y= ax +b
2 = 4a +b
b= 2−4a
y= ax + 2 −4a
a∊(−
∞;0)
| | 2 | |
P=(4− |
| )(2−4a) (Iloczyn punktów przecięcia tej prostej z osiami OX i OY.) |
| | a | |
P(a) = U{−16a
2+16a−4){a}
I tu już mi się nie zgadza, bo wynik to
29 lut 23:55
Bbbc 00: Brakuje podzielić przez 2 w pole trójkąta
1 mar 00:56
Archeolog:
A nagrodę za najgłupszy błąd otrzymuje...
1 mar 00:58
Bbbc 00: Pole trójkąta to nie jest iloczyn punktów przeciecia tej prostej z osiągi OX, OY , bo to jest
bez sensu.
To jest jedna druga iloczyn długości odcinków określonych przez O i punkty przecięcia tej
prostej
Z osiamii ukladu współrzędnych.
Uwaga: trzeba dobrze określić to co chcemy pole trójkąta jest liczbą dodatnią.
punkty nie mają miary.
1 mar 01:08
Bbbc 00: Wzór na pole jest błędny powinno być :
P (a)=| 4−2/a| |2a−4| /2
P (a)= |4a−2| |4a−2| / 2 |a|
P (a) = |4a−2|2 / 2|a|
P (a) = (4a−2)2 / 2 |a|
P (a)= 2 (2a−1)2/ |a|
1 mar 01:30
Archeolog: | | 1 | |
Wzór na pole jest akurat dobry tylko tego |
| brakowało... |
| | 2 | |
1 mar 03:46
Archeolog:
Jako tako jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów z tego powodu, że długość
przeciwprostokątnych to odcinek od środka układu do punktów. To co napisałem w nawiasie to
taki trochę mój skrót myślowy, sorka.
| | 2 (2a−1)2 | |
Nie jest to P(a) = |
| , ponieważ a ∊ (−∞;0). Stąd ten minus. |
| | |a| | |
W innym wypadku miejsca przecięcia z tymi osiami nie byłyby dodatnie.
1 mar 03:52
Bbbc 00: Przepraszam bardzo. przeczytaj co to napisałeś o godz. 03:52
Jeżeli chcesz się nauczyć matematykę; trzeba zrozumieć te podstawowe
pojęcia w matematyce:
np. czy to ma sens: jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów− co to jest?
wartość bezwzględnych tych punktów?
ale a jest ≠ 0 ( bo jeśli a= 0; zadana prosta nie przecina osi OX)
a wiec a może być <0 lub >0; mamy,że definicja pola trójkąta jest jedna druga iloczynu
długości podstawy z długościa swojej odpowiedniej wysokości.
ale z treści zadania przecina osi dodatnie X oraz Y to wynika ze a<0;
wynik który napisałeś jest dobry; ale wydaje mi się, że nie używałeś dobry definicja pola;
czekawy jestem z jakim cudem dotarłeś do prawidłowej odpowiedz;
bo z tego wzoru z wartością bezwzględną otrzymasz ten wzór który ty pisałeś.
1 mar 12:06
Bbbc 00: nie wiem czy wiesz, że a<0 to |a|=−a (ze wzorem z wartością bezwzględną otrzymamy
ten bez wartości bezwzględnej)
1 mar 12:10
Archeolog:
Mam nadzieję, że komuś się przyda bo jeśli chodzi o mnie to niepotrzebnie się produkujesz.
"np. czy to ma sens: jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów− co to jest?"
Iloczyn odcinków które te punkty tworzą z początkiem układu współrzędnych.
A "te punkty" to miejsca przecięcia prostej z osią OY lub z osią OX.
| | 1 | |
Jest to także trójkąt prostokątny więc możemy spokojnie stosować wzór P = a*h* |
| . |
| | 2 | |
A te wartości bezwzględne pojawiają się bo
√a2 = |a| jakbyś jeszcze w coś wątpił.
Mi już wystarczy to, że każdy dowód opisowy trzeba pisać jak rozprawkę...
1 mar 15:32
Archeolog:
4−2/a ≥0
4a ≥ 2
a ≥ 1/2
Wiem że tego nie wziąłem pod uwagę wtedy, ale mam to poprawione dawien dawno.
Ja od razu usunąłem wartość bezwzględną, bo z podaną dziedziną wartości a można to było zrobić
bez problemu.
1 mar 15:38