matematykaszkolna.pl
optymalizacja, geometria analityczna Archeolog: Prosta o równaniu y = ax +b przechodzi przez punkt A = (4,2) i tworzy z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt T. a) Wyraź pole trójkąta T jako funkcję zmiennej a i określ jej dziedzinę. A więc prosiłbym aby ktoś pomógł znaleźć mój błąd... Wynik się nie zgadza! y= ax +b 2 = 4a +b b= 2−4a y= ax + 2 −4a a∊(−;0)
 2 
P=(4−

)(2−4a) (Iloczyn punktów przecięcia tej prostej z osiami OX i OY.)
 a 
P(a) = U{−16a2+16a−4){a}
 −4(2a−1)2 
P(a)=

a 
I tu już mi się nie zgadza, bo wynik to
 −2(2a−1)2 
P(a)=

a 
29 lut 23:55
Bbbc 00: Brakuje podzielić przez 2 w pole trójkąta
1 mar 00:56
Archeolog: A nagrodę za najgłupszy błąd otrzymuje...
1 mar 00:58
Bbbc 00: Pole trójkąta to nie jest iloczyn punktów przeciecia tej prostej z osiągi OX, OY , bo to jest bez sensu. To jest jedna druga iloczyn długości odcinków określonych przez O i punkty przecięcia tej prostej Z osiamii ukladu współrzędnych. Uwaga: trzeba dobrze określić to co chcemy pole trójkąta jest liczbą dodatnią. punkty nie mają miary.
1 mar 01:08
Bbbc 00: Wzór na pole jest błędny powinno być : P (a)=| 4−2/a| |2a−4| /2 P (a)= |4a−2| |4a−2| / 2 |a| P (a) = |4a−2|2 / 2|a| P (a) = (4a−2)2 / 2 |a| P (a)= 2 (2a−1)2/ |a|
1 mar 01:30
Archeolog:
 1 
Wzór na pole jest akurat dobry tylko tego

brakowało...
 2 
1 mar 03:46
Archeolog: Jako tako jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów z tego powodu, że długość przeciwprostokątnych to odcinek od środka układu do punktów. To co napisałem w nawiasie to taki trochę mój skrót myślowy, sorka.
 2 (2a−1)2 
Nie jest to P(a) =

, ponieważ a ∊ (−;0). Stąd ten minus.
 |a| 
W innym wypadku miejsca przecięcia z tymi osiami nie byłyby dodatnie.
1 mar 03:52
Bbbc 00: Przepraszam bardzo. przeczytaj co to napisałeś o godz. 03:52 Jeżeli chcesz się nauczyć matematykę; trzeba zrozumieć te podstawowe pojęcia w matematyce: np. czy to ma sens: jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów− co to jest? wartość bezwzględnych tych punktów? ale a jest ≠ 0 ( bo jeśli a= 0; zadana prosta nie przecina osi OX) a wiec a może być <0 lub >0; mamy,że definicja pola trójkąta jest jedna druga iloczynu długości podstawy z długościa swojej odpowiedniej wysokości. ale z treści zadania przecina osi dodatnie X oraz Y to wynika ze a<0; wynik który napisałeś jest dobry; ale wydaje mi się, że nie używałeś dobry definicja pola; czekawy jestem z jakim cudem dotarłeś do prawidłowej odpowiedz; bo z tego wzoru z wartością bezwzględną otrzymasz ten wzór który ty pisałeś.
1 mar 12:06
Bbbc 00: nie wiem czy wiesz, że a<0 to |a|=−a (ze wzorem z wartością bezwzględną otrzymamy ten bez wartości bezwzględnej)
1 mar 12:10
Archeolog: Mam nadzieję, że komuś się przyda bo jeśli chodzi o mnie to niepotrzebnie się produkujesz. "np. czy to ma sens: jest to iloczyn wartości bezwzględnych tych punktów− co to jest?" Iloczyn odcinków które te punkty tworzą z początkiem układu współrzędnych. A "te punkty" to miejsca przecięcia prostej z osią OY lub z osią OX.
 1 
Jest to także trójkąt prostokątny więc możemy spokojnie stosować wzór P = a*h*

.
 2 
A te wartości bezwzględne pojawiają się bo a2 = |a| jakbyś jeszcze w coś wątpił. Mi już wystarczy to, że każdy dowód opisowy trzeba pisać jak rozprawkę...
1 mar 15:32
Archeolog: 4−2/a ≥0 4a ≥ 2 a ≥ 1/2 Wiem że tego nie wziąłem pod uwagę wtedy, ale mam to poprawione dawien dawno. Ja od razu usunąłem wartość bezwzględną, bo z podaną dziedziną wartości a można to było zrobić bez problemu.
1 mar 15:38