Rozwiąż równanie:
ola: Rozwiąż równanie: 53*55*57*59* ... *52n+1 = 5(n2−6)*(n+2) , n∊N+
29 lut 23:40
Janek191:
Oblicz sumę:
3 + 5 + 7 + 9 + ... + 2n + 1 ciągu arytmetycznego
a1 = 3 r = 2 an = 2 n + 1
29 lut 23:48
Janek191:
?
29 lut 23:57
ola: nie zauważyłam odpowiedzi, licze
1 mar 00:00
ola: Suma c. arytm. = (n+2)*n?
1 mar 00:02
ola: i teraz trzeba przyrównać wykładniki, tak?
1 mar 00:02
mat: suma ciągu arytmetycznego to: (a1 + an) * n /2
1 mar 00:04
Janek191:
Tak
1 mar 00:04
ola: Dziękuję Wam bardzoooo!
1 mar 00:05
Janek191:
Wyjdzie n = 3.
1 mar 00:05
mat: @Janek a mógłbyś spojrzeć bo wstawiłem na forum zadanko z geometrii, czy umiałbyś zrobić

?
1 mar 00:06
ola: @Janek mi też tak wyszło, jeeeej

dziękuję
1 mar 00:07