ciąg arytmetyczny
Axus: Trzy liczby, których suma jest równa 21, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej
odejmiemy 1, od drugiej 4, a od trzeciej 3, to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności
ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
28 gru 12:42
ANNA:
(x, y, z) − ciąg arytmetyczny
(x−1, y−4, z−3) − ciąg geometryczny
Na podst. treści i z własności ciągów otrzymujemy układ równań:
x + y + z = 21
| | x + z | |
y = |
| ⇒ x+z = 2y ⇒ 2y + y = 21 ⇒ y = 7 |
| | 2 | |
(y−4)
2 = (x−1)(z−3)
Czyli x + z = 14 ⇒ x = 14 − z
(7−4)
2 = (14−z−1)(z−3)
9 = (13−z)(z−3)
9 = 13z − 39 − z
2 + 3z
z
2 − 16z + 48 = 0
Δ= 64,
√Δ = 8, z
1 = 12, z
2 = 4
x
1 = 14 − 12 = 2, x
2 = 14 − 4 = 10
Zatem: x=2, y=7, z=12 lub x=10, y=7, z=4.
Odp. Szukane liczby to:
(2, 7, 12) lub (10, 7, 4).
29 gru 00:51
Tomek: te zadanie chyba jest źle rozwiązane...Anna zgubiła minusa przy z2 ...
9 sty 14:40
P@weł: odpowiedzi poprawne wiec obliczenia musza byc tez
1 maj 00:33