geometria
mat: Dany jest trójkąt ABC oraz punkt D na jego boku AB taki, że |AD| = 2/3 |AB|. Z wierzchołka
B poprowadzono środkowa˛ BE do boku AC. Punkt P jest punktem wspólnym odcinków
CD i BE. Wykaż , że punkt P jest środkiem odcinka BE.
Próbowałem ale nie umiem tego rozwiązać, bardzo proszę o pomoc
29 lut 23:19
mat: Halo. halo
29 lut 23:27
mat: Jeszcze raz proszę o pomoc
29 lut 23:41
29 lut 23:47
Janek191:
1 mar 00:22
Janek191:
?

Tw. Talesa.
1 mar 00:28
mat: A skąd pewność że te odcinki są równoległe
1 mar 00:29
Janek191:
| y | | x | |
| = 1 = |
| więc PD II EF |
| y | | x | |
1 mar 00:31
mat: nie rozumiem tego, czemu
1 mar 00:35
mat: dobra ok, już zrozumiałem, dziena
1 mar 00:37
Janek191:
| | I AE I | | I AF I | |
Jeżeli |
| = |
| , to EF II CD . |
| | I EC I | | I FD I | |
1 mar 00:39
mat: no, ok linia środkowa trójkąta. Kompletnie tego nie zauważyłem.
Jeszcze raz dzieki
1 mar 00:40