asd
olekturbo:

W okrąg o promieniu 13 wpisano trapez, gdzie dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu.
Przekątna trapezu wynosi 24. Oblicz odcinka łączącego środki ramion.
Dobrze to robie?
sin
2a+cos
2a = 1
12x = 5h
(26−x)
2 + h
2 = 24
2
| 144 | |
(26−x)2 + |
| x2 = 242 |
| 25 | |
| 144 | |
676 − 52x + x2 + |
| x2 = 576 |
| 25 | |
169x
2−1300x+2500 = 0
Δ = 1 690 000 − 1 690 000 = 0
29 lut 22:04
olekturbo: ref
29 lut 22:24
Eta:

c=
√262−242= 10
| a+b | | 288 | |
|AE|=s= |
| = √242−h2= ...= |
| |
| 2 | | 13 | |
29 lut 22:40
olekturbo: Czyli źle.

Ale co źle zrobiłem?
29 lut 22:44
Eta:
2 sposób
c=10 z twierdzenia sinusów w ΔABC:
| 10 | | 5 | | 12 | |
|
| =2R=26 ⇒ sinα= |
| to cosα= |
| |
| sinα | | 13 | | 13 | |
| 288 | |
W ΔAEC : s= 24*cosα= |
| |
| 13 | |
29 lut 22:53
olekturbo: Dzieki
29 lut 22:56
Eta:
29 lut 22:57
Eta:
Powodzenia w następnych zadaniach z
trapezami
29 lut 22:58
Eta:
Nie wiem co źle obliczyłeś, bo nie chce mi się czytać takiego
"tasiemca"
29 lut 23:00
olekturbo:
29 lut 23:03
Eta:
29 lut 23:04
Eta:
Takie miliony w delcie by mi się przydały
29 lut 23:05