Geometria analityczna- liceum
Maturka :))): Napisz równania ogólne stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez
punkt A, jeśli:
a) o: x2 + y2 + 6x +2y+ 5= 0 , A(−2,2)
29 lut 21:53
Janek191:

( x + 3)
2 − 9 + ( y + 1)
2 −1 + 5 = 0
( x + 3)
2 + ( y + 1)
2 = 5
S = ( − 3, −1) r =
√5
A = ( − 2, 2)
y = a x + b
2 = −2 a + b ⇒ b = 2a + 2
czyli
y = a x + 2 a + 2 lub a x − y + 2 a + 2 = 0
Odległość tej prostej od punktu S = ( − 3, − 1) jest równa
√5, więc
| I −3 a + 1 + 2 a + 2 I | |
| = √5 |
| √ a2 + 1 | |
I − a + 3 I =
√5*
√a2 + 1
− a + 3 = −
√5*
√a2 + 1 lub − a + 3 =
√5*
√a2 + 1
więc
a
2 − 6a + 9 = 5*(a
2 + 1)
a
2 − 6a + 9 = 5 a
2 + 5
4 a
2 + 6a − 4 = 0 / : 2
2 a
2 + 3 a − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25
| | − 3 − 5 | | − 3 + 5 | |
a = |
| = − 2 lub a = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
Odp. y = − 2 x − 2 lub y = 0,5 x + 3
=======================================
29 lut 23:43
Janek191:
Ogólne:
Odp. 2 x + y + 2 = 0 lub 0,5 x − y + 3 = 0
29 lut 23:45