paramert m
sylwester: Dla jakich wartości parametru m wielomian P(x)=x4−(2m−3)x2+m2−1 nie ma pierwiastków
rzeczywistych?
28 gru 12:39
Julek:
p(x)=x
4−(2m−3)x
2+m
2−1
t= x
2 , t>0
p(x)=t
2−(2m−3)t+m
2−1
aby ta funkcja nie przyjmowała żadnych miejsc zerowych to Δ<0
(2m−3)
2 − 4m
2 + 4 = 4m
2 −12m + 9 − 4m
2 + 4 = −12m + 13
| | 13 | |
−12m + 13 to f. malejąca, liniowa, z miejscem zerowym m= |
|
|
| | 12 | |
| | 13 | |
wiec m∊( |
| ; +∞) dla tej funkcji p(x)=t2−(2m−3)t+m2−1 |
| | 12 | |
28 gru 12:52
sylwester: w odpowiedziach mam napisane ze m∊ (−∞; −1) ∪ (1; +∞)
28 gru 13:37
Piotr:
28 gru 15:47
sylwester: no ja właśnie też nie za bardzo to umiem

proszę o pomoc
28 gru 16:24
sylwester: ponowiam prośbę bardzo mi na tym zależy
28 gru 18:40
Julek:
28 gru 22:30
ANNA: Rozwiązanie
Julka jest poprawne. Odpowiedź podana przez
sylwestra nie spełnia
warunków zadania. Wystarczy sprawdzić, podstawiając np. m= −2, co daje 2 rozwiązania
rzeczywiste ( a ma ich nie być). Pewnie
sylwestrze pomyliłeś wyniki w podręczniku. (a i w
książce zdarzają się błędy).
28 gru 22:45
sylwester: być może tak było dziekuje za zainteresowanie zadaniem
29 gru 09:18