#workout 10
PrzyszlyMakler: Zadanie na 6 z dziś.

Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność;
x
8 + x
6 −4x
4 + x
2 + 1 ≥ 0
I doszedłem do czegoś takiego:
w(1) = 0
Więc; (x
8 + x
6 −4x
4 + x
2 + 1): (x − 1)= x
7 + x
6 + 2x
5 + 2x
4 −2x
3 −2x
2
− x − 1
I mój spostrzegawczy umysł dostrzegł, że;
x
6(x+1) +2x
4(x+1) −2x
2(x+1) −1(x+1)
Lecz nie wiem jak to zsumować. Mając tylko dwa takie nawiaski było banalnie, a 4 nigdy w życiu
nie umiałem. Pomożecie dokończyć?
29 lut 21:52
Metis: Nie lepiej pochodna?
29 lut 21:53
5-latek : (x+1)(x6+2x4−2x2−1)
29 lut 21:54
PrzyszlyMakler: Był już dzwonek, więc nie skończyłem i miałem na to zadanie około 2 minuty na lekcji, i
zrobiłem x2 = t i obliczyłem pochodną z t i nauczycielka powiedziała, że pochodna gówno by mi
dała.
29 lut 21:56
5-latek : Pewnie tak nie powiedziała
29 lut 21:57
PrzyszlyMakler: z tego nawiasu: x6 + 2x4 −2x2 − 1 mogę dac x2 = t i będe miał wielomian 3 stopnia,
więc wystarczy, że raz zrobię twierdzenie bezout, czy musze robić tw. bezout 4x? XD Czy z
podstawieniem za t wyjdzie mi dobry wynik?
29 lut 21:58
PrzyszlyMakler: Cytuje: "Pochodna bada monotoniczność funkcji." Jak się da to spoko, ja tego nie kwestionuje, a
interesu w kłamaniu nie mam..
29 lut 21:59
azeta: oczywiście, ale też za pomocą pochodnej znajdziemy ekstrema −> jesli wykażemy, że są nieujemne
to dlaczego by nie? na maturze w tamtym roku było podobne, w kluczu na pewno było rozwiązanie
z pochodną
29 lut 22:02
PrzyszlyMakler: Pogadam z nią jutro. Zapytam o rozwiązanie z pochodną tego zadania, a pomożecie je dokończyć?
29 lut 22:02
PrzyszlyMakler: ###Help###
29 lut 22:28
PW: Rozwiązanie jest proste, jeżeli znamy nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną
(dla czterech nieujemnych składników):
L(x) = (x8 + x6 + x2 + 1) − 4x4 ≥ 44√x8 · x6 · x2 · 1 − 4x4 =
= 44√x16 − 4x4 = 4x4 − 4x4 = 0,
co było do wykazania.
1 mar 16:33
jc:
x8 + x6 − 4 x4 + x2 +1 = (x4−1)2 + x2 (x2−1)2 ≥ 0
1 mar 17:19