matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
kaktus:
1
∫
*dx =
sin
2
x * cos
2
x
29 lut 21:13
Jerzy:
Podstaw jedynkę trygonometryczną i rozbij na dwie całki
29 lut 21:34
jc:
1
(tx x)' =
cos
2
x
1
1
1 +
=
tg
2
x
sin
2
x
1
1
1
∫
dx = ∫ (1 +
) (tg x)' dx = tg x −
sin
2
x cos
2
x
tg
2
x
tg x
29 lut 21:53
jc:
Rozwiązanie Jerzego jest lepsze. Nie patrz na moje
29 lut 22:03
Jerzy:
1
1
I po co te kombinacje... = ∫
dx + ∫
dx
cos
2
x
sin
2
x
29 lut 22:04