Ile wynosi tgα, jeśli... cosα-sinα/sinα = 2
Mad:cosα−sinαsinα = 2
Wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy. Najpierw mnożę przez licznik, potem podnoszę do potęgi obie
strony i, mając już upragnioną jedynkę, nie mogę się w tym połapać... Może ktoś mądrzejszy mi
pomoże..?
29 lut 21:04
Janek191:
cos α − sin α
= ctg α − 1 = 2 ⇒ ctg α = 3
sin α
więc
1
1
tg α =
=
ctg α
3
29 lut 21:09
5-latek :
cosα−sinα
cosα
sinα
=
−
( z własności dzialan na liczbach R
sinα
sinα
sinα
= ctgα−1=2
ctgα=3
1
tgα=
= dalej Ty
ctgα
29 lut 21:10
Mad: no tak, teraz to to jest logiczne... dziękuję bardzo! :')