trzy liczby tworzą ciąg geometryczny
Zdam na ~~90%: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny monotoniczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg
ten zmieni się w arytmetyczny. Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego
dodamy 64, to tak otrzymany ciąg będzie znów geometryczny.
Mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem równań, które wynikają z tego zadania ? Próbowałem na kilka
sposobów ale nic mi z nich nie wychodzi.
b2=ac
b+8=a+c2
(b+8)2=a(c+64)
29 lut 20:59
PW: Skoro na 90%, to podpowiem coś o tym początkowym ciągu geometrycznym. Jest monotoniczny, a więc
jego iloraz q musi być dodatni (gdyby był ujemny, to kolejne wyrazy byłyby:
− dodatni, ujemny, dodatni
albo
− ujemny, dodatni, ujemny,
a taki ciąg nie jest monotoniczny).
Początkowy ciąg ma więc następujące wyrazy:
a, aq, aq2,
gdzie a jest pewną liczbą rzeczywistą różną od zera i q jest liczbą dodatnią.
29 lut 21:46
Zdam na ~~90%: No ale to jest moim zdaniem bezsensowne powielanie niewiadomych, te równania, które wyznaczyłem
powstały z wzorów na środkowy wyraz. Są trzy równania, trzy niewiadome, a jednak nic mi tu nie
wychodzi.
29 lut 22:41
Eta:
1/ b2=a*c , 2/ 2(b+8)= a+c , 3/ (b+8)2= a(c+64)
z 3/ (b+8)2= ac+64a ⇒ (b+8)2= b2+64a ⇒ 16b+64= 64a ⇒ b= 4a−4
ciąg ma być monotoniczny to b>0 ⇒ a>1
z 2/ 8a−8+16=a+c ⇒ c= 7a+8
z 1/ (4a−4)2=a(7a+8) ⇒ ...............................
9a2−40a+16=0 Δ = 1024 , √Δ=32 i a>1
a=..............................
a=4 to b= 12 i c= 36 −−− spełniają warunki zadania
29 lut 23:41
PW: | | 1 | |
Ty,1 − |
| , jakie „bezsensowne powielanie niewiadomych”. |
| | 10 | |
Ty masz trzy niewiadome a, b, c, a ja dwie: a i q. Bezsensowne jest czekanie na gotowe
rozwiązanie, bo „nic mi tu nie wychodzi”.
1 mar 15:27