123
TMS: oblicz granice
x,y→0
29 lut 20:40
TMS: jak się za to zabrać ?
29 lut 20:56
Metis: To ty nie zdajesz w tym roku matury?
29 lut 21:04
TMS: nie
0/0
29 lut 21:14
29 lut 23:08
Godzio:
Co jest w liczniku?
29 lut 23:27
TMS: √x2+y2
29 lut 23:29
Godzio: Oj dzisiaj chyba już nic nie wymyślę.
29 lut 23:45
TMS: mogę poczekać do jutra
29 lut 23:49
yyhy: | | |y| | |
1. Biorąc x=0 oraz y→0 masz limy→0 |
| |
| | ln(1+y) | |
a to nie ma granicy (można uzyskać zarówno 1 jak i −1)
więc..
1 mar 01:29
TMS: granica niewyznaczalna ?
1 mar 07:29
TMS: ?
1 mar 21:48
yyhy: Nie ma granicy
1 mar 22:39
Godzio:
Formalnie to może tak:
| | 1 | |
Niech xn = 0 oraz yn będzie dowolnym ciągiem dążącym do 0+ (np. |
| ) |
| | n | |
Wtedy
| | |yn| | | yn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 |
| | ln(1 + yn) | | ln(1 + yn) | |
| | 1 | |
Niech xn = 0 oraz yn będzie dowolnym ciągiem dążącym do 0− (np − |
| ) |
| | n | |
| | |yn| | | −yn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = −1 |
| | ln(1 + yn) | | ln(1 + yn) | |
Granice są różne więc granica nie istnieje.
1 mar 22:45
Mila:
A wsp. biegunowe?
1 mar 22:59
TMS: | | 1 | |
a w metodzie Godzia nie trzeba sprawdzić jeszcze odwrotnie yn=0 a xn= |
| ? |
| | n | |
2 mar 13:26