Dowód
Menszczyzna : Udowodnij ze jezeli suma trzech dowolnych Liu czb naturalnych jest podzielna przez 6 to suma
szescianów tych liczb jest rowniez podzielna przez 6.
Help

jedyne co udalo mi sie zrobic to ze a
3−a jest podzielne przez 6 i koniec nic wiecej
niemam.
29 lut 20:37
PW:
a3−a = a(a2−1) = (a−1)a(a+1) − iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny
przez 6 i żadna to rewelacja (jedna z nich jet podzielna przez 3 i co najmniej jedna jest
podzielna przez 2).
Jest to jednak jakby nie na temat.
Masz udowodnić, że jeżeli dla pewnych (wcale nie kolejnych) liczb naturalnych a, b, c suma
a+ b + c dzieli się przez 6, to również suma a3 + b3 + c3 dzieli się przez 6.
29 lut 21:20
Ewka: Chyba tak.
a3−a=6m b3−b=n c3−c=l a+b+c=6x a3+b3+c3−(a+b+c)=6m+6n+6l
a3+b3+c3=6m+6n+6l+6x
a3+b3+c3=6(m+n+l+x)
C.N.D
29 lut 22:02
PW: Ewka, a skąd takie założenia, że np. a3 − a = 6m? Nijak to się ma do treści zadania.
1 mar 15:58